Schimbari in programul Prima Casa

Posted by admin 08.12.2016 1 Comment(s)

Prima casă: Creditele ar putea fi garantate în procent de 50% doar pentru locuințele noi

 

Doar creditele pentru locuințele noi sau consolidate, acordate prin programul „Prima casă”, ar mai putea fi garantate în procent de maximum 50%, potrivit unui proiect de act normativ ce este discutat astăzi de Guvern. Astfel, pentru locuințele mai vechi, procentul de garantare ar urma să fie de maximum 40%. În prezent, nu există o diferențiere legată de vechimea locuințelor, iar procentul de garantare este de cel mult 50% pentru toate casele.

 

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea si completarea art. 1 din OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă", precum și pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale a fost lansat marți în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Însă acesta deja este discutat în ședința de astăzi a Guvernului, astfel că, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului și apoi de publicarea în Monitorul Oficial.

 

Proiectul prevede schimbări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru acordarea unui credit prin programul „Prima casă”, în funcție de vechimea locuinței. 

 

Prin urmare, se prevede că riscurile și pierderile se vor împărți între stat și finanțator proporțional cu următoarele procente de garantare:

  • pentru locuințele noi (locuințele construite sau consolidate în vederea riscului seismic în ultimii 5 ani – termen care curge de la data recepționării lucrărilor), statul poate garanta maximum 50%din valoarea finanțării (exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare);
  • pentru celelalte locuințe (mai vechi de 5 ani), statul poate garanta maximum 40% din valoarea finanțării (exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare). 

 

În acest sens, se impune să se facă o diferențiere între tipurile de locuințe. Astfel, proiectul stabilește că locuințele noi sunt acele locuințe care au fost finalizate, făcându-se recepția lor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate locuințelor noi și locuințele supuse unor lucrări de consolidare sau de reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani înainte de data solicitării creditului. 

 

Deși legislația în vigoare explică ce se înțelege prin locuință, nu se face nici o diferențiere între locuințele noi și celelalte locuințe. Așadar, dacă va intra în vigoare proiectul de ordonanță de urgență, acesta va aduce o modificare importantă programului „Prima casă”, având în vedere că în prezent plafonul este stabilit la nivelul a 50% din soldul total al garanţiilor acordate, fără a se face vreo diferențiere între tipurile de locuințe.

 

Programul guvernamental „Prima casă” a fost inițiat în anul 2009 cu scopul de a înlesni accesul persoanelor fizice la cumpărarea sau construirea de locuințe cu credite garantate de stat.

 

Atenție! Prevederile proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

sursa (www.avocatnet.ro)

1 Comment(s)

case:
01.06.2017, 06:22:26 PM
Reply

cautati cineva sa va scrie articole pe site? mersi.

Leave a Comment